Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
  • Meijerbergs institut, Meijerbergs arkiv för svensk ordforskning.

Meijerbergs institut

Meijerbergs institut för svensk ordforskning förvaltar skolmannen Carl Jonas Meijerbergs donation. Idag handhar institutet dels utgivningen av en vetenskaplig, oregelbundet utkommande tidskrift: Meijerbergs arkiv för svensk ordforskning, dels ett index över ord, vars ursprung eller släktskapsrelationer blivit föremål för vetenskaplig behandling i den omfattande facklitteraturen.

Ett aktuellt inslag i institutets verksamhet är att bidra till att det stora, historiska textmaterial som finns tillgängligt i Språkbanken blir lättare att använda i språkhistoriskt inriktade studier av kvalitativt slag. Institutet har därför tagit fram en vägledning till de avancerade sökmöjligheter som korpusverktyget tillåter: Att söka i Korp med CQP och Regexp – en introduktion. För att ytterligare underlätta användningen av materialen har också en utförlig information om de texter som finns i Språkbanken sammanställts: Introduktion till Språkbankens historiska material i Korp.

Kontakta oss

Meijerbergs institut, Institutionen för svenska språket
Box 200, 405 30 Göteborg

Styrelsen

Har du frågor om arkivet, publikationer, publicering eller något annat som rör Meijerbergs institut? Kontakta någon i styrelsen. Från 2019 utgörs styrelsen av:

 

Sidansvarig: Sven Lindström|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?